bikin Toga
Home » , , » Baju toga wisuda sarjana

Baju toga wisuda sarjana

Di dalam kalangan akademik, Wisuda adalah penanda kelulusan pelajar yang telah mengikuti Pendidikan di sekolah. Biasanya, seremoni kelulusan dimulai dengan seremoni masuk senat universitas, yang terdiri daripada rektor dan wakil rektor dan dekan mereka untuk membuat upacara Wisuda untuk calon wisudawan yang memakai baju toga wisuda sarjana.

Wisuda juga bukan sekadar pengesahan atau Pelantikan untuk seorang akademik. Apa yang membuatnya istimewa? Berikut adalah beberapa fakta yang mungkin diketahui oleh kita semua toga wisuda sebagai pakaian untuk menamatkan Pendidikan

bikin baju toga wisuda sarjana murah di jakarta

Toga dalam bahasa Latin adalah tego yang bermaksud penutup. Walaupun biasanya dikaitkan dengan orang Rom, toga sebenarnya berasal dari sejenis jubah yang dipakai oleh orang asli Itali, orang-orang Etruscan yang tinggal di Itali sejak tahun 1200 SM.

Toga adalah pakaian orang Rom; mantel bulu tebal yang dipakai selepas memakai kain lap atau apron. Toga dipercayai telah wujud sejak era Numa Pompilius, Raja Rom kedua. Toga dikeluarkan ketika pemakainya berada di dalam rumah, atau ketika melakukan pekerjaan berat di ladang, tetapi toga dianggap satu-satunya pakaian yang sesuai ketika berada di luar rumah. Ini terbukti dalam riwayat Cincinnatus: dia membajak ladangnya ketika utusan Senat datang untuk memberitahunya bahawa dia telah dijadikan diktator, dan setelah melihatnya, dia memerintahkan isterinya untuk mengambil toga dari rumah untuk dipakai sehingga utusan dapat disambut dengan baik. Walaupun kebenarannya dapat diragui, naratifnya masih menunjukkan sentimen Rom terhadap baju toga wisuda sarjana.

Baca juga : Toga Wisuda anak Bahan Satin

Seiring berjalannya waktu, gaya pakaian berubah. Orang Rom mengadopsi pakaian (tunica, atau chiton dalam bahasa Yunani) yang dipakai oleh orang Yunani dan Etruscans, membuat toga lebih penuh, sehingga gelung perlu sedikit longgar ketika dipakai. Akibatnya toga menjadi tidak berguna dalam aktiviti yang memerlukan ketangkasan, misalnya dalam perang. Oleh itu, toga diganti dengan sagum (lapisan bulu) yang lebih ringan dalam semua aktiviti ketenteraan. Pada masa damai, toga akhirnya digantikan oleh laena, lacerna, paenula, dan berbagai lapisan lain yang ditutup atau ditutup. Walaupun demikian, toga tetap menjadi pakaian istana kerajaan sejak sekitar 44 SM.

Falsafah hitam dalam Baju Wisuda

Dalam memilih warna hitam gelap di baju toga  wisuda Sarjana adalah perlambangan, iaitu misteri dan kegelapan yang telah dikalahkan oleh para sarjana ketika mereka menuntut di kuliah, bukan sahaja para sarjana juga diharapkan dapat mengatasi kegelapan dengan pengetahuan yang telah mereka perolehi.

Warna hitam juga melambangkan kehebatan, oleh itu, bukan hanya para sarjana, ada hakim dan separuh daripada pemimpin agama juga memakai hitam pada jubah mereka. Warna jubah toga tidak hanya menyampaikan falsafah yang mendalam, tetapi juga ada makna filosofis dari bentuk persegi topi toga.

Sudut persegi topi toga melambangkan seorang sarjana yang diminta untuk berfikir secara rasional dan melihat sesuatu dari pelbagai sudut pandangan.

Tali di papan mortar juga disebut "rumbai". Tidak semua tingkat jenjang pendidikan di Amerika  memindahkan rumbai tali dari kiri ke kanan, walaupun rumbai adalah aksesori penting di papan mortar. Contohnya, pelajar pascasiswazah (S2) selalu meninggalkan jumbai di sebelah kiri. Terdapat banyak warna rumbai juga.

Pemindahan Rumbai dari kiri ke kanan pada topi wisuda

Mengapa kebanyakan upacara Wisuda rumbai dipindahkan dari sebelah kiri ke sebelah kanan? Banyak pendapat mengenai perkara ini, tanpa asas yang pasti. Terdapat pendapat bahawa pemindahan ini bermaksud bahawa pelajar ketika masih belajar di universitas selalu menggunakan otak kiri. Jadi, setelah melewati pemindahan rumbai ke sebelah kanan dengan harapan bahawa ketika masuk ke dalam masyarakat, para pelajar ini juga menggunakan otak kanan.

Sementara pendapat lain mengatakan ini hanyalah seremoni biasa. Terdapat perbedaan di sini, rumbai pada mulanya tergantung di sebelah kanan. Ini bermaksud bahawa pelajar itu masih calon (calon lulus), dan apabila ditukarkan ke sebelah kiri bermakna dia sudah lulus. Terdapat juga pendapat yang mengatakan bahawa pemindahan rumbai pada topi toga wisuda sarjana bermaksud bahawa pelajar yang lulus bersedia untuk lelaki

Bagikan Artikel ini :

0 komentar:

Posting Komentar

 
Copyright © 2020. http://jual-baju-toga-wisuda.blogspot.com - All Rights Reserved
Developed by Jasa Pembuatan toga - toga wisuda - toga